Sposób przygotowania

Składniki:
20 dag pomidorów,

10 oliwek,

2 strąki papryki czerwonej,

10 dag pieczarek,

10 dag szynki,

4 filety anchois,

3 łyżki tartego sera żółtego,

sól i pieprz i oregano do smaku,

oliwa,

30 dag mąki,

3 dag świeżych drożdży,

½ szklanki mleka,

1 jajko,

tarta gałka muszkatołowa,

1/3 kostki masła.

Przygotowanie:
Z mąki, drożdży, mleka, jajka, gałki muszkatołowej i masła zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość grubo. Na ciasto układamy na kształt krzyża dwa cienkie wałeczki z ciasta. Na jednej z ćwiartek układamy oliwki z filecikami anchois. Na drugiej ćwiartce układamy pokrojoną na drobno szynkę wraz z papryką. Na trzeciej pokrojone oraz podsmażone przy odrobinie oleju pieczarki. Na ostatniej pokrojone pomidory z tartym serem. Tak przygotowaną pizzę posypujemy solą, prószymy pieprzem i oregano. Ciasto pozostawiamy na ok. 20 minut aby wyrosło i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !