Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z serem i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 30 dag
świeżych drożdży 3 dag
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z serem i pieczarkami

Składniki:
30 dag mąki,
3 dag świeżych drożdży,
½ szklanki mleka,
1 jajko,
tarta gałka muszkatołowa,
1/3 kostki masła,
2 łyżki oleju,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
15 dag pieczarek,
3 łyżki tartego sera,
1 łyżka tłuszczu,
sól do smaku.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, miękkie masło, jajko. Doprawić gałką muszkatołową. Ciasto rozciągnąć palcami na wysmarowanej uprzednio tłuszczem blasze. Posmarować olejem a następnie koncentratem pomidorowym. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Podsmażyć a następnie ułożyć równomiernie na cieście. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać pizzę z wierzchu. Pizzę wkładamy do rozgrzanego uprzednio piekarnika do 180 stopni. Pieczemy, aż pizza się zarumieni. Pizzę spożywamy zaraz po przygotowaniu, póki jest jeszcze ciepła. Dobrze smakuje podana z sokiem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak