Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka klasycznie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 0,5 kg
jajek 5
proszku do pieczenia 2 łyżki
margaryna 1
gęstej śmietany 4 łyżki
cukru trochę do smaku
prażonych jabłek 2 l

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka klasycznie

Z mąki, proszku, żółtek, margaryny, cukru i śmietany zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, a resztę odstawić na min. pół godziny do lodówki.



Ubić pianę z białek i szczypty soli.



Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Wykleić ciasto, tak, żeby zachodziło trochę na boki. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię. Na jabłkach rozsmarować pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.



Piec ok 45-50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.02.2011 18:19
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak