Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

obiad z mielonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
natka pietruszki wg uznania
ziemniaki 120 dag
ogórek 80 dag
jajko 2 sztuki
czosnek (POLSKI) 4 ząbki
sól i pieprz do smaku
buła tarta 1/4 szklanki
bułka 1 sztuka
śmietana do ogórki
cebula 3/4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: obiad z mielonym

50 dag mięso mielone,
3/4 szklanki bułka tarta,
3/4 sztuki cebula średni,
1 sztuka jajko,
4 sztuki ząbek czosnku polski,
do smaku pieprz sól,
natka peitruszki wg uznania

średnią cebulę należy pokroić w kostkę, następnie zeszklić na oleju, w dalszej kolejności dodajemy posiekany czosnek ( najlepszy polski, jest nie duży ale za to ma w sobie mocny smak) i chwilkę ze sobą mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia.

Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie składniki, czyli bułkę tartą, cebulkę i jajko < bułkę wcześniej moczymy i wyciskamy) . Wszystko ze soba dobrze mieszamy. Dodajemy przyprawy i znowu wymieszać nalezy wszystko ze sobą.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki( większa ilość) wszystko ze soba mieszamy.
Jeżeli masa będzie za rzadka podsypujemy ją jeszcze bułką tartą.
Z uzyskanej masy należy uformować kotleciki, Na koniec uformowany kotlet obtaczamy w bułce tartej
i nastepnie na dobrze rozgrzanym oleju smażymy z jednej i drugiej strony by były dobrze zarumienione, barwy brążowej .


ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy w osolonej wodzie. odcedzamy.Ubijamy. Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki. Wykładamy odpowiednie porcje dla danej osoby na talerzyk, ogórki polewamy smietaną i posypujemy solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 06.03.2013 20:37
klasyyczny, smaczny
dagmara020 09.08.2012 16:27
ja dodaje kapkę wody są soczystsze
jolanta19 01.06.2012 19:05
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak