Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z dzikiego ptactwa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
marchew 1-2 sztuki
pietruszka 1 korzeń
seler korzeniowy 1 kawałek
cebula 1 sztuka
lubczyk 1 pęczek
koperek 1 mały pęczek
sól
pieprz
woda 6-7 litrów
por 1 mały
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z dzikiego ptactwa

Kroki postępowania

1
Do przygotowania rosołu użyłam mrożonego bażanta, i świeżą kurę. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, ziarno i liść laurowy i gotujemy( na bardzo małym ogniu,rosół nie może wrzeć, gdy zacznie się na dobre gotować zbieramy tzw. szumowiny. Po usunięciu szumu, dalej gotujemy na małym płomieniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy warzywa pokrojone lub w całości ( cebulę dodajemy w większym kawałku -przypieczoną na ogniu, blasze itp.). Przyprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut- aż warzywa będą miękkie. Cały proces gotowania powinien trwać około 2-3 godzin.

Po zakończeniu gotowania wyjmujemy mięso i przelewamy rosół przez sitko do innego garnka, pozbywając się w ten sposób szumu. Następnie z resztek wybieramy te składniki, które chcemy zachować do spożycia (np. marchewkę. dlatego też polecam gotowanie całych warzyw i dopiero przed przelaniem przez sito kroimy je na drobnę kosteczkę i dodajemy do klarownego rosołu).
Jeśli rosół jest mało doprawiony do przyprawiamy.
Krok 1 - Rosół z dzikiego ptactwa foto
2
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu ulubionego makaronu - ale najlepiej smakuje z makaronem domowym. Ugotowany makaron wykładamy do miseczek. Posypujemy lubczykiem/ pietruszką/ koperkiem
Krok 2 - Rosół z dzikiego ptactwa foto
3
Dla mnie najlepszy jest rosół pierwszego dnia, nieodgrzewany.
Krok 3 - Rosół z dzikiego ptactwa foto
4
Niewykorzystany rosół możemy użyć jako bazę do zrobienia innych zup.
Krok 4 - Rosół z dzikiego ptactwa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 09.08.2013 22:44
najlepiej od zaprzyjaźnionego myśliwego:) Ja ich mam kilku w rodzinie:)
EmciaPichci 06.08.2013 07:29
ciekawa jestem smaku!
Aannkaa82 22.04.2013 07:27
Wygląda bardzo apetycznie, niestety nie miałam okazji jesć takiego rosołku.
Bernadeta1 09.12.2012 00:06
musi być bardzo smaczny
Seba 06.09.2012 08:05
lubię rosól, ale takiego jeszcze nie jadłem
helen 05.09.2012 23:50
u nas tez często taaki rosoek, trochę myśliwych jest w rodzinie
Małgorzata106 03.09.2012 20:09
super
wulkanxd 23.08.2012 12:01
super
wulkanxd 23.08.2012 12:01
super
Adamorek 30.07.2012 19:34
smakowity
Anna169Hosz 11.07.2012 11:18
Pyszne, tylko skąd wziąć bażanta?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak