Sposób przygotowania

Krok 1 / 4

Do przygotowania rosołu użyłam mrożonego bażanta, i świeżą kurę. Do garnka z zimną wodą wkładamy mięso, ziarno i liść laurowy i gotujemy( na bardzo małym ogniu,rosół nie może wrzeć, gdy zacznie się na dobre gotować zbieramy tzw. szumowiny. Po usunięciu szumu, dalej gotujemy na małym płomieniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy warzywa pokrojone lub w całości ( cebulę dodajemy w większym kawałku -przypieczoną na ogniu, blasze itp.). Przyprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut- aż warzywa będą miękkie. Cały proces gotowania powinien trwać około 2-3 godzin.

Po zakończeniu gotowania wyjmujemy mięso i przelewamy rosół przez sitko do innego garnka, pozbywając się w ten sposób szumu. Następnie z resztek wybieramy te składniki, które chcemy zachować do spożycia (np. marchewkę. dlatego też polecam gotowanie całych warzyw i dopiero przed przelaniem przez sito kroimy je na drobnę kosteczkę i dodajemy do klarownego rosołu).
Jeśli rosół jest mało doprawiony do przyprawiamy.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Pyszne, tylko skąd wziąć bażanta?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    smakowity
  • 0
    original
    Opublikowano

    wulkanxd

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    wulkanxd

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    helen

    u nas tez często taaki rosoek, trochę myśliwych jest w rodzinie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    lubię rosól, ale takiego jeszcze nie jadłem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    musi być bardzo smaczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aannkaa82

    Wygląda bardzo apetycznie, niestety nie miałam okazji jesć takiego rosołku.
  • 0
    10371650_872353579458561_3057513019799197911_n
    Opublikowano

    EmciaPichci

    ciekawa jestem smaku!
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    najlepiej od zaprzyjaźnionego myśliwego:) Ja ich mam kilku w rodzinie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !