Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony barszcz

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzny 1 tacka
kości 1/2 kg
buraczków ćwikłowych 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz

Składniki:
1 tacka włoszczyzny,
½ kg kości,
½ kg ćwikłowych buraczków,
2 listki laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 ziarenka pieprzu,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku,
odrobina cukru,
ocet.

Przygotowanie:
Z kości, włoszczyzny i reszty składników ugotować wywar. Buraki obrać, następnie opłukać i pokroić na talarki. Zalać w osobnym naczyniu wrzącą wodą i gotować przynajmniej pół godziny. Rosół przecedzony wymieszać z wywarem buraczanym i jeszcze raz zagotować, odrzucając buraczki. Następnie doprawić do smaku solą, octem, pieprzem i cukrem. W celu nadania barszczowi lepszego koloru, dobrze jest utrzeć 1 buraka i włożyć do sitka a następnie przelać przez niego barszcz. Barszcz podajemy „na czysto”, z pokrojonymi parówkami, kiełbasą czy też uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak