Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości 50 dag
włoszczyzny 10 dag
młodej marchwi 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa

Składniki:
50 dag kości,
10 dag włoszczyzny,
10 dag młodej marchewki,
10 dag młodej kalarepki,
3 łyżki zielonego groszku,
15 dag fasolki szparagowej,
1 mały kalafior,
20 dag kapusty włoskiej,
4 dag masła,
4 dag mąki,
sól do smaku,
odrobina koperku i natki pietruszki.

Przygotowanie:
Kości i warzywa płuczemy. Oczyszczamy i gotujemy wywar. Następnie odcedzamy. Warzywa starannie płuczemy, oczyszczamy. Marchewkę dzielimy na pół. Kalarepę kroimy w dość grube paski. Groszek łuskamy. Kalafior dzielimy na pęczki. Fasolkę obieramy z włókien i kroimy w skośne kawałeczki. Wszystko gotujemy w małej ilości wody na silnym ogniu. Tłuszcz topimy i mieszamy z mąką. Rumienimy na delikatnie złoty kolor. Odstawiamy. Zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą tak, aby powstała jednolita masa. Łączymy z wywarem oraz jarzynami. Gotujemy i solimy. Koperek i zieloną pietruszkę siekamy i wrzucamy do wazy. Spożywamy samą lub dodatkami tj. groszek ptysiowy czy zarumienione grzanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak