Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 gram
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 250 gram
cukier puder 200 gram
truskawki 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami

Pierwszym krokiem jest zmiksowanie na gładką masę ciepłego masła z cukrem pudrem. Kiedy masa jest już utarta, dodajemy jajka i znowu miksujemy. Do tego, co otrzymaliśmy dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej. Ta porcja zawsze starcza mi na keksówkę o dł. 23 cm.

Ilość truskawek jest tutaj czysto orientacyjna, bo to indywidualne upodobania- ja zawsze kroje je w pół i układam na wierzchu ciasta i mniej więcej tyle ich d tego potrzebuję. Jeśli nie przepadacie za truskawkami, możecie je zastąpić porzeczkami, jeżynami czy śliwkami, bo ciasto doskonale z nimi wszystkimi smakuje.

Keksówkę smarujemy masłem, ewentualnie obsypujemy boki bulka tartą, wlewamy ciasto, układamy owoce (chyba że wolicie je wymieszać z ciastem) i wkladamy do piekarnika. W oryginalnym przepisie czas pieczenia to 60 minut w 180 stopniach, ale w moim piekarniku z termoobiegiem wystarczy 50 minut w 160-170 stopniach. Wystarczy je piec do suchego patyczka, ja zawsze zostawiam je do ostudzenia w piekarniku. Po wyjęciu osypuję cukrem pudrem i zajadam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 15.07.2012 12:41
pycha
Magda60 21.06.2012 21:44
pyszne
Dorota37 07.06.2012 21:21
super przepis
Andzia1977
Andzia1977 29.05.2012 21:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak