Sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest zmiksowanie na gładką masę ciepłego masła z cukrem pudrem. Kiedy masa jest już utarta, dodajemy jajka i znowu miksujemy. Do tego, co otrzymaliśmy dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej. Ta porcja zawsze starcza mi na keksówkę o dł. 23 cm.

Ilość truskawek jest tutaj czysto orientacyjna, bo to indywidualne upodobania- ja zawsze kroje je w pół i układam na wierzchu ciasta i mniej więcej tyle ich d tego potrzebuję. Jeśli nie przepadacie za truskawkami, możecie je zastąpić porzeczkami, jeżynami czy śliwkami, bo ciasto doskonale z nimi wszystkimi smakuje.

Keksówkę smarujemy masłem, ewentualnie obsypujemy boki bulka tartą, wlewamy ciasto, układamy owoce (chyba że wolicie je wymieszać z ciastem) i wkladamy do piekarnika. W oryginalnym przepisie czas pieczenia to 60 minut w 180 stopniach, ale w moim piekarniku z termoobiegiem wystarczy 50 minut w 160-170 stopniach. Wystarczy je piec do suchego patyczka, ja zawsze zostawiam je do ostudzenia w piekarniku. Po wyjęciu osypuję cukrem pudrem i zajadam :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !