Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 40 dag
włoszczyzna 25 dag
wędzony boczek 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa

Składniki:
* 40 dag grochu,
* 25 dag włoszczyzny,
* 15 dag boczku wędzonego,
* 1,5 litra wody,
* 5 dag cebuli,
* 2 dag mąki,
* 1 płaska łyżka majeranku,
* sól do smaku.

Przygotowanie:
Groch oczyścić i opłukać. Następnie moczyć kilkanaście godzin w zimnej wodzie. Ugotować w wodzie, w której się moczył. Po zmiękczeniu osolić. Z boczku i warzyw ugotować wywar. Obrać cebulę, drobno skroić i dodać do zupy. Dodać groch. Mąkę zrumienić na jasno-złoty kolor. Do zasmażki dodać zimną wodę ucierając na jednolitą, dość płynną masę. Dodać do zupy i zagotować. Przyprawić majerankiem i solą. Włożyć boczek pokrojony w kostkę. Można spożywać samą lub z grzankami z chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak