Sposób przygotowania

W dużym garnku rozgrzać masło. Pory (tylko białe części) umyć, pokroić w plastry i zeszklić na maśle wraz z posiekaną cebulą, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki i połowę obranego bobu. Całość zalać wrzącym bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut. Następnie dodać łagodny serek topiony (np. złoty ementaler), wymieszać, a gdy całkowicie się rozpuści, wlać śmietanę i dokładnie zmiksować. Pozostałą część bobu podsmażyć wraz z pokrojonego w paski bekonem na patelni. Gotową zupę wlać do miseczek, posypać aromatycznym bobem z bekonem i majerankiem. Zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !