Sposób przygotowania

Królika porąbać ostrym tasakiem na średnie kawałki. W rondlu podgrzać masło i zrumienić w nim boczek pokrojony w kostkę i pokrojoną cebulę, potem wyjąć ją łyżką cedzakową, osączyć i położyć na talerzu. W tym samym tłuszczu ponownie podgrzanym zrumienić kawałki królika przyprawione solą, posypać je mąką, wymieszać i podgrzewać na słabym ogniu około 10 minut, aby mąka się lekko zrumieniła. Wlać bulion dodać trochę soli i pieprzu, mieszając zagotować. Włożyć pokrojoną marchew i pietruszkę, listek laurowy przykryć i na ogrzanej płycie dusić powoli około 30 minut wtedy dodać zrumienione kostki boczku i cebuli oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dusić jeszcze 30 minut. Wyłożyć do salaterki odrzucając marchew i pietruszkę

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    PYCHOTKA! Uwielbiam smak potraw z królika! Po przepisie widać, że składniki się zgrywają... muszę wypróbować !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    beata28

    fajne:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !