Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe drożdżówki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 200 ml
mąka 500 gram
cukier 3 łzyki
drożdże 40 gram
margaryna 80 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
margaryna 50 gram
cukier 125 gram
cynamon Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe drożdżówki

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać drożdże, posypać cukrem, zalać niewielką ilością letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut.
Kiedy drożdże urosną dodać szczyptę soli, żółtko, Kasię oraz letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 50 cm. Posmarować stopionym i ostudzonym masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić ukosem na 12 części o szerokości 4 cm. W każdej porcji zrobić tępą stroną noża wgłębienie. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
Prze pieczeniem posmarować stopiona Kasią.
W oryginalnych przepisie było, aby posmarować wierzch drożdżówek śmietaną, ale z Kasią wyszły równie bardzo chrupiące.
Piec przez 15 minut w 200 st.C.

Drożdżówki zrobiłam na Weekend z Kasią.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 16.08.2012 23:32
mniam pychota!;)
reniatka 05.07.2012 10:24
ale swietne
rjustysia 20.06.2012 09:50
Muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak