Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

barszcz czerwony 1 torebka
woda 1/2 l
maślanka 1/2 l
kefir 1 l
jajko 3 sztuki
ogórek szklarniowy 2 sztuki
rzodkiewka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
koperek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik

W gorącej wodzie rozpuszczamy barszcz, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, czekamy aż ostygną i obieramy.
Ostudzony barszcz łączymy z kefirem i maślanką, dodajemy pokrojone w kostkę jajka i rzodkiewki. Ogórki obieramy ze skórki i jeżeli cały chłodnik zjemy tego samego dnia, to po prostu kroimy je w kostkę, ale, jeżeli część zupy ma zostać „na jutro” to przed pokrojeniem usuwamy nasiona. Pokrojone ogórki dorzucamy do reszty składników, dodajemy też posiekany koperek z posiekanym szczypiorkiem. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki i podajemy po schłodzeniu, najlepiej z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 14.08.2012 12:38
Bardzo mi się podoba :)
Rafał10 29.05.2012 15:18
pychotka! Uwielbiam takie mixy !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak