Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka węgierska
Wszystko razem posiekać.
Ciasto zawinąć w folię i i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne.
Dusić 10 minut w niewielkiej ilości wody z cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Wcisnąć sok z cytryny. Dwie trzecie ciasto cienko rozwałkować wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
Spód po nakłuwać widelcem i piec w piekarniku 15 minut nagrzanym do 200°C.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, przykryć rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.
Ciasto ostudzić nie wyjmując z tortownicy.
Chłodne posmarować konfiturą.
Ciasto zrobiłam na weekend z Kasią.
Smacznego.