Przepis i sposób przygotowania na: Pizza w wersji mini
Szparagi dobrze obrać pozostawiając główki bez naruszenia. Gotowe szparagi gotować na parze przez 5 minut z dodatkiem dwóch szczypt soli i szczypty cukru. Kulę mozarelli odcedzić z wody i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pieczarki obrać i pokroić w paski. Paprykę umyć i pokroić w paski. Oliwki odcedzić z nadmiaru wody i pokroić w krążki.
W misce dobrze wymieszać mąkę, drożdże i sól. Następnie dodać ciepłą wodę, oliwę i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatać przez około 5 min. Gotowe ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą część rozwałkować dość cienko (około 3 mm) w kształt koła (średnica ok. 13 cm). Rozwałkowane ciasto polać równomiernie pomidorowym sosem, zostawiając odstęp od krawędzi około 1 cm. Sos posypać równomiernie startą mozarellą, doprawić do smaku bazylią i oregano . Na mozarellę wyłożyć równomiernie pieczarki, szparagi, paprykę i oliwki. Warzywa na pizzy doprawić do smaku bazylią i oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, gotowe pizze zapiekać na blaszce około 15 min.