Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bliny z mąki gryczanej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
mąka gryczana 25 dag
jajko 2 szt.
cukier 1 łyżeczka
roztopione masło 1 łyżeczka
mąka pszenna 15 dag
olej

Przepis i sposób przygotowania na: bliny z mąki gryczanej

Drożdże rozprowadzamy połową szklanki wody i szklanki mleka. Dodajemy połowę mąki gryczanej, wymieszać i odstawić na około trzy godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, mlekiem i roztopionym masłem, dodać do rozczynu drożdżowego- wymieszać dokładnie. Na koniec wsypać resztę mąki gryczanej i pszennej i wyrobić z tego gładkie ciasto, połączyć je delikatnie z ubitą pianą z białek. Odstawić na 45 minut. Smażyć na oleju bliny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 29.05.2012 11:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak