Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy torcik z bitą śmietaną.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
kakao 2 łyżki
truskawki świeże 1 kg
śmietana 30% 500 ml
cukier 2 łyżki
galaretka truskawkowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik z bitą śmietaną.

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać po trochu przesiane mąki oraz kakao. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć obręcz, boków nie smarujemy tłuszczem. Piec biszkopt około 30 minut.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałeczki. Wymieszać z tężejącą galaretką. Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć ponczem, nałożyć galaretkę z truskawkami, przykryć drugim biszkoptem.
Na górę dałam ubitą śmietanę. Dowolnie przystroić.

Torcik zrobiony w zeszłym roku na Weekend z Kasią.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 26.08.2012 00:00
pycha;)
Adamorek 28.07.2012 09:39
ale śliczny
Katarzyna54 29.05.2012 11:36
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak