Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 25 dag
cukier 125 ml
mąka pszenna 500 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 duże
cytryna 1 duża
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Średnią keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy sok. Masło lub margarynę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
i dokładnie miksujemy. Ciągle miksując na niedużych obrotach dodajemy pojedynczo jajka, a następnie sok z cytryny zmieszany ze skórką.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Do mąki dodajemy proszę do pieczenia i przesiewając przez sitko, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
Masę przekładamy do przygotowanej uprzednio keksówki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170- 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, możemy je posypać odrobiną cukru pudru.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek 31.07.2012 22:34
mega
Cukiereczek13 27.07.2012 15:44
wyglada pzrepysznie
pacpaw 14.06.2012 18:08
szkoda, że z pieczenia jestem noga
misia53 29.05.2012 20:20
Dołaczam do amatorów cytrynowych ciast.
Sroczka 29.05.2012 11:39
Z przyjemnością zjadłabym chociaż kawałeczek.
EWI 29.05.2012 11:04
pycha
Mysiunia 29.05.2012 10:07
uwielbiam taką prostą babkę z cytrynową nutą :)
Beatris 29.05.2012 09:50
Smakowicie wygląda Twoje ciasto.
Katarzyna87 29.05.2012 08:56
mniam
Ewa6274879 29.05.2012 08:54
super - bardzo lubię cytrynowe ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak