Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana pierś z kurczaka z warzywnymi szaszłykami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 400 gram
marynata do mięsa:
wino białe wytrawne 100 ml
miód prawdziwy 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
oliwa 4
Papryka ostra mielona Prymat po 1/2 łyżeczki
kurkuma
bazylia
tymianek
rozmaryn
sól do smaku
pieprz
oraz:
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
cukinia 1-2 szt
bakłażan 1-2 szt
cebula kilka szt
pomidorki koktajlowe kilka szt
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana pierś z kurczaka z warzywnymi szaszłykami

Kroki postępowania

1
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W szklanej misce połączyć wino z oliwą, miodem, musztardą, ziołami, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Do przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso i starannie wymieszać tak, aby całe mięso pokryte było emulsją Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin./najlepiej na noc/.Grillować na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony.
Krok 1 - Grillowana pierś z kurczaka z warzywnymi szaszłykami foto
2
Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w grube plastry, jeśli bakłażan jest duży należy go przekroić na ćwiartki. Warzywa lekko posolić i pozostawić na ok.30 min. po czym dokładnie wytrzeć. Oczyszczoną paprykę pokroić na małe kawałki , pomidorki i cebulę pozostawić w całości. Do oliwy dodać przyprawę do grilla , dokładnie wymieszać i posmarować wszystkie warzywa. Na drewniane patyczki nakładać na przemian wszystkie warzywa. Grillować na rozgrzanej patelni ok.15 min. przewracając co kilka minut. Jeśli kawałki warzyw sa grube /jak moje/można patelnię przykryć folią aluminiową.
Szparagi,które widać na patelni zostały wykorzystane w innym daniu.
Krok 2 - Grillowana pierś z kurczaka z warzywnymi szaszłykami foto
3
Warzywa powinny zachować jędrność. Gotowe szaszłyki owinąć w folię aluminiową aby nie ostygły.
Krok 3 - Grillowana pierś z kurczaka z warzywnymi szaszłykami foto
4
Grillowane mięso kurczaka podawać z ryżem ugotowanym na sypko z dodatkiem kurkumy i szaszłykami warzywnymi i ulubionym dipem.
Krok 4 - Grillowana pierś z kurczaka z warzywnymi szaszłykami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 25.02.2014 08:08
Bardzo ładnie podane i na pewno smacznie
Kate131 06.08.2012 08:32
apetyczne
Amellia 29.05.2012 11:27
super
Misiabe 29.05.2012 00:28
Pięknie wygląda!! zapisuje do ulubionych :)
Paweł10 29.05.2012 00:09
pysznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak