Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z cukinią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
jajko 2 szt
cebula 2 szt
bułka 1 szt
masło 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
oliwa 2 łyżki
cukinia 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z cukinią

Cebule obieramy. Jedną drobno siekamy przesmażamy na łyżeczce masła, studzimy. Bułkę namaczamy a następnie odciskamy z wody lub mleka. Do mięsa mielonego dodajemy przesmażoną cebulę, jajka, bułkę, zioła prowansalskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i wydrążamy środek. Tak przygotowaną cukinię zanurzamy na 3-5 min we wrzątku. Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy drugą posiekaną drobno cebulę i razem podsmażamy na maśle.Studzimy. Do przestygniętej papryki dodajemy żółtko, bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką /proponuję doprawić na pikantnie/. Powstałym farszem paprykowym napełniamy wydrążoną cukinię. Na duży arkusz papieru do pieczenia wykładamy połowę masy mięsnej, na niej układamy nafaszerowaną cukinie, przykrywamy pozostałym mięsem i zawijamy papier tak aby utworzył się pakuneczek w kształcie cukierka. Boki papieru skręcamy. Pieczeń zawiniętą w papier przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 80 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak