Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
cukier 1 szkl
masa
budynie waniliowe 2 opak
woda 650 ml
jabłka 1,5 kg
cukier 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami

Kroki postępowania

1
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do
masy żółtkowej, wymieszać.
Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40).
Piec w 175 stop.przez ok.30 minut.
Krok 1 - Biszkopt z jabłkami foto
2
MASA
Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę do sałatki, powstanie równa krateczka.
Wrzucić jabłka na syrop, gotować kilka minut.
Krok 2 - Biszkopt z jabłkami foto
3
Budynie śmietankowe rozmieszać w 0,5 szkl wody, wlać na gotujące się jabłka, zagotować na wolnym ogniu często mieszając.
Krok 3 - Biszkopt z jabłkami foto
4
Gorącą masę z jabłek wyłożyć na biszkopt.
Krok 4 - Biszkopt z jabłkami foto
5
Kroić ciasto po ostygnięciu.
Krok 5 - Biszkopt z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 22.08.2012 10:24
Ależ to ciasto musi być dobre:)
Stenka 19.08.2012 21:44
wykorzystam przepis
aleksa123 02.08.2012 11:39
super
goofy9 01.08.2012 22:45
wygląda pysznie, a u mnie tyleeee jabłek ....
aginaa 28.05.2012 22:12
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak