Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebularze

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1,5 szklanki
mąka (ile zabierze)
drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
olej 6 łyżek
cebula 4 sztuki
kucharek do snaku
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: cebularze

Kroki postępowania

1
mleko podgrzewamy z cukrem (powinno być letnie, nie można go za mocno zagrzać) w letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia (mleko powinno się zapienić) kiedy drożdże wyrosną przelewamy je do miski, dodajemy olej i szczyptę soli, dodajemy mąkę i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, powinno być miękkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na pół godziny (powinno podwoić swoją objętość)
Krok 1 - cebularze foto
2
w tym samym czasie obieramy i kroimy w piórka cebule, następnie dusimy ją na odrobinie oleju do miękkości ( w razie potrzeby podlewamy wodą), doprawiamy kucharkiem
Krok 2 - cebularze foto
3
z ciasta drożdżowego formujemy okrągłe placuszki, układamy je na wytłuszczonej blasze, na placuszkach układamy podduszoną cebulę, posypujemy ziołami prowansalskimi, a na końcu tartym serem, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni
Krok 3 - cebularze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 24.08.2012 15:07
na pewno pyszne!
Dorian 12.06.2012 13:30
pycha
Betka 30.05.2012 14:51
moja mama kiedyś często robiła, chyba i ja się skuszę;)
marcinek 28.05.2012 19:42
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak