Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń cynamonowy z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 1 op.
budyń waniliowy 1 op.
jabłka 3 duże
mleko 1 litr
cukier 8 łyżek
cukier waniliowy 1 op.
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń cynamonowy z jabłkami

Jabłka obrać, pokroić w cząstki, wyciąć gniazda nasienne.
Owinąć jabłka w arkusz alu-folii i upiec w gorącym piekarniku.
Miękkie jabłka rozłożyć do kompotierek, posypać cynamonem i pozostawić do ostygnięcia.
Z mleka odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i cynamonu.
W odlanym mleku rozpuścić oba budynie i wlać, stale mieszając, na wrzące mleko.
Gotować, aż budyń zgęstnieje.
Gorącym zalać jabłka.

Tak przygotowany budyń najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale oczywiście można go jeść na ciepło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 29.05.2012 12:12
Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak