Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe ciasto Andzi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 0,5 szklanki
jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szklanka
mąka tortowa 0,5 szklanki
margaryna roztopiona 25 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
truskawki 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe ciasto Andzi

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy z cukrem. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy wystudzoną margarynę. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub wysypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto.
Krok 1 - Truskawkowe ciasto Andzi foto
2
Truskawki myjemy, odsączamy z wody. Wykrawamy szypułki i kroimy je na połówki. Większe truskawki przekrawamy na ćwiartki. Obkładamy nimi wierzch ciasta.
Krok 2 - Truskawkowe ciasto Andzi foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Ciasto pieczemy około 30 minut. Gdy wierzch delikatnie się zarumieni warto sprawdzić wykałaczką czy środek jest już upieczony. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto można zrobić zarówno z jabłkami, gruszkami lub śliwkami

Samcznego!!
Krok 3 - Truskawkowe ciasto Andzi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 11.09.2012 17:13
uwielbiam truskawki:)
mariel78 07.09.2012 14:54
super
Monika78 28.05.2012 18:31
ciasto z truskawkami w sezonie.. pychota!
misia53 28.05.2012 17:57
jedzmy teraz kiedy pora ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak