Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wieprzowa w sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 700 gram
margaryna 0,5 kostki
sól
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wieprzowa w sosie

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie myjemy, odkrawamy tłuszcz i ewentualnie żyłki, porcjujemy na plastry o grubości 2-3 centymetry. Rozkładamy na desce lub blacie obsypujemy pieprzem, papryką słodką oraz majerankiem.
Krok 1 - Pieczeń wieprzowa w sosie foto
2
W dużym garnku rozgrzewamy margarynę (ewentualnie olej jak kto woli) kładziemy na rozgrzanym tłuszczu mięso przyprawą do dołu. Górę mięsa znów obsypujemy pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Mięso dokładnie obsmażamy z obu stron na brązowozłoty kolor. Musi być dobrze podsmażone aby nie było suche w środku po uduszeniu.
Po podsmażeniu mięsko zalewamy wodą tak aby całe było przykryte, dosypujemy kucharka, soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywamy i dusimy przez kilka godzin (ok 2) do miękkości mięska.
Krok 2 - Pieczeń wieprzowa w sosie foto
3
Po uduszeniu mięska do miękkości robimy sos. Kawałki mięsa wyjmujemy na talerz (na moment). Sos powstały po duszeniu mięsa doprowadzamy do wrzenia i zaprawiamy mąką pszenną rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Ilość mąki zależy od tego jak bardzo gęsty i zawiesisty chcemy mieć sos. Im więcej mąki tym bardziej gęsty sos.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego
Krok 3 - Pieczeń wieprzowa w sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 29.05.2012 09:43
Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak