Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z dynią i ryżem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
ryż 300 g
cukier 1/4 szklanki
masło 1 kostka
jajko 6 sztuk
cynamon 1 łyżeczka
otarta skórka z pomarańczy 1 sztuka
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy
żurawina
rodzynki 1/2 (duże)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z dynią i ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Krok 1 - Zapiekanka z dynią i ryżem foto
2
W dość sporym rondlu lub garnku roztapiamy pół kostki miękkiego masła, wrzucamy pokrojoną dynię, podsmażamy ją przez kilka minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliła (nie za długo, tak aby była jeszcze w miarę jędrna i nie rozgotowana), solimy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Zapiekanka z dynią i ryżem foto
3
Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy na puch z 1/4 szklanki cukru i resztą masła (zostawiamy 1 łyżkę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego). Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli lub soku z cytryny.
Krok 3 - Zapiekanka z dynią i ryżem foto
4
Dynię łączymy z ryżem, dodajemy utarte żółtka, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki suszonej żurawiny (wcześniej rodzynki i żurawinę zalewamy na kilka minut wrzątkiem, aby zmiękły i zrobiły się większe), 1 łyżeczkę cynamonu i otartą skórkę z 1 pomarańczy lub cytryny. Ubitą pianę z białek dodajemy na samym końcu, następnie wszystko delikatnie ze sobą mieszamy, tak aby zachować puszystość piany z białek. Gotową masę przekładamy do wysmarowanego pozostałą 1 łyżką masła i posypanego bułką tartą dużego naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 C. Zapiekankę pieczemy około 40 minut do czasu zrumienienia.
Krok 4 - Zapiekanka z dynią i ryżem foto
5
Zapiekankę podajemy od razu na ciepło, gdyż taka smakuje najlepiej.
Krok 5 - Zapiekanka z dynią i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 03.02.2014 09:44
fajny pomysl
Bernadeta1 30.06.2013 11:39
warto wypróbować
Alex_M 26.02.2013 09:09
lubie dynie, musze wyprobowac Twoj przepis :)
gosia1988 24.11.2012 17:19
pyszna
cooleczka 29.10.2012 19:14
a sezon na dynię w pełni
Ela15 26.10.2012 15:02
ciekawy przepis
Ewelina38 02.09.2012 20:32
zapowiada się świetne jedzonko, jeszcze takiego nie jadłam :)
jola1508 28.08.2012 07:25
fajny przepis
paula99926 28.08.2012 07:14
na pewno smaczna!
zdzichu 15.08.2012 14:14
smaczna
wulkanxd 03.08.2012 14:29
super
Anna152 11.07.2012 05:32
swietnna
fictor123 01.07.2012 08:35
rewelacyjna
paula99926 28.06.2012 18:57
mniam mniam
reniatka 19.06.2012 10:50
muszę kiedyś wyprobować
Wacław 29.05.2012 20:48
fajny przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak