Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta wieloziarnista

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 kubki
mąka żytnia 1/2 kubka
Mąka pszenna 650 1/2 kubka
płatki owsiane 3/4 kubka
krupczatka 1/4 kubka
mąka kukurydziana 1/2 kubka
otręby żytnie 1/4 kubka
zarodki pszenne 2 łyżki
otręby owsiane 2 łyżki
otręby pszenne 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta wieloziarnista

W dużej misce połączyć wszystkie gatunki mąki, otręby, płatki owsiane, zarodki pszenne, drożdże, czarnuszkę, sól i cukier.
Zalać bardzo ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-12 godzin.
Kiedy drożdże się uaktywnią i ciasto ładnie wyrośnie - przełożyć je do dużej tortownicy natłuszczonej olejem i posypanej otrębami (lub innej blaszki) i upiec na rumiano w temp. 220-230*C przez ok 45-60 minut - w zależności od gabarytów formy.
Stan wypieczenia sprawdzić patyczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

12.05.2013 22:16
Ślicznie wygląda i chyba się skuszę na taką.
Habibi 07.02.2013 13:02
Polecam, bo przepis nieskomplikowany :)
hahanka 06.02.2013 17:10
na pewno wypróbuję przepis
annagebalska 20.09.2012 08:57
mniam :)
Renata22 07.07.2012 00:15
mnóstwo składników pochłania ta ciabatka, ale chyba warto...pozdrawiam ;)
pierniczkowo 29.05.2012 13:12
uwielbiam ciabattę, często ją kupuję a tu znalazłam na nią przepis, super:)
Habibi 29.05.2012 12:11
Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak