Sposób przygotowania

To ostatnio bardzo popularna potrawa, dlatego ja też postanowiłam spróbować, jak smakuje. Ponieważ robię nalewki z kwiatów bzu i wiem, jaki mają zapach wzbogaciłam ciasto imbirem.

Kwiaty czarnego bzu świeże i najlepiej rosnące z dala od drogi delikatnie zerwać. Najlepiej ich nie płukać, żeby nie stracić drogocennego pyłku kwiatowego. Z mleka, wody, mąki, jajka, cukru i odrobiny soli przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać do ciasta.
Maczać kwiaty w cieście posypywać wiórkami kokosowymi i wkładać na gorący olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Ja nie panierowałam łodyżek kwiatowych, bo posłużyły mi one tylko do ozdoby i wygodnego obracania kwiatów na patelni.
Powiem wprost danie nie było złe, ale nie powaliło mnie na kolana...wypróbowałam też wersję bez imbiru ale zdecydowanie wersja z imbirem jest lepsza.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    bardzo dziękuję za ten przepis! uwielbiam czarny bez :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetne na pewno wypróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ankha

    O kurczę,jestem do tyłu z nowinkami:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    jako dziecko już jadłam, u babci na wsi było pełno bzu i kwiaty panierowane a owoce na zimowe soki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    nigdy nie jadłam, musi być pyszne :) tylko kiedy rosną te kwiaty żebym mogła wypróbować Twój przepisik :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    nigdy nie probowalam a ostatnio ogladalam jak panieruja w podobny sposob kwiaty akacji
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    nigdy nie probowalam a ostatnio ogladalam jak panieruja w podobny sposob kwiaty akacji
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    W tym roku strasznie mnie kusiły, ale brakło mi odwagi :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Seba

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !