Sposób przygotowania

Bardzo lekki, prosty sernik który zawsze wychodzi. Ser - może być już zmielony, ważne, by nie miał żadnych dodatków. Najlepszy smak uzyskuje się z sera tłustego lub śmietankowego.

Zaczynamy od zmielenia sera - trzykrotnie. Miksujemy chwilę z serkiem homogenizowanym i ekstraktem waniliowym, Oddzielamy żółtka i ucieramy je do białości z cukrem, następnie lekko ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka z żółtkami i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy masę serową z jajeczną, dokładnie mieszamy, ale już nie miksujemy.

Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową i pieczemy najpierw 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 i pieczemy jeszcze ok 45 minut. Studzimy w piekarniku, po około godzinie można uchylić drzwiczki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    smacznie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczny sernik
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mati3

    wygląda apetycznie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !