Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

botwinka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
botwinka 2 pęczki
śmietana 18 proc 4 łyżki
sok z cytryny
cukier
sól
czosnek 1-2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarnka

Przepis i sposób przygotowania na: botwinka

Włoszczyznę i botwinkę dokładnie myjemy. Włoszczyznę kroimy w większą kostkę i zalewamy ok 1.5 l zimnej wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wywar.
Listki botwinki kroimy w paski, odstawiamy. Buraczki i łodyżki kroimy w plasterki, następnie zasypujemy cukrem, żeby puściły sok. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy buraczki, gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy listki oraz posiekany czosnek. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ognień i powolutku podgrzewamy przez około 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia, zabielamy śmietaną.
My lubimy z młodymi ziemniakami z koperkiem okraszonymi słoniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 28.05.2012 07:43
Dzisiaj też mam taką w planie tylko wczesniej muszę przerwać buraczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak