Sposób przygotowania

Włoszczyznę i botwinkę dokładnie myjemy. Włoszczyznę kroimy w większą kostkę i zalewamy ok 1.5 l zimnej wody. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wywar.
Listki botwinki kroimy w paski, odstawiamy. Buraczki i łodyżki kroimy w plasterki, następnie zasypujemy cukrem, żeby puściły sok. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy buraczki, gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy listki oraz posiekany czosnek. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ognień i powolutku podgrzewamy przez około 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zestawiamy z ognia, zabielamy śmietaną.
My lubimy z młodymi ziemniakami z koperkiem okraszonymi słoniną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Dzisiaj też mam taką w planie tylko wczesniej muszę przerwać buraczki :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !