Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior/fasola szparagowa w słoikach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól
cukier
Kwas cytrynowy Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior/fasola szparagowa w słoikach

Kalafior (fasolke) oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej conajmniej półlitrowe). Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram warzyw bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy warzywa i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Takie warzywa najlepsze są do sałatek ale mogą stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też ich uzywać do zupy (bez zalewy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 31.10.2011 07:56
jeszcze nie wekowałam kalafiora ale chyba się skuszę
Grazyna0211 13.08.2011 09:23
super pomysł
Piotr24 11.08.2011 11:32
z kalafiorem jeszcze nie testowałem
Justyna223 09.08.2011 12:03
przydatny przepis
anemon 02.07.2011 08:35
Fajny przepis do wykorzystania.
ewelinapac 16.04.2011 08:44
ciekawe
buksiak12 16.09.2010 14:24
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak