Sposób przygotowania

Słoninę włożyć do garnka i wytapiać na niezbyt silnym ogniu. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i jak skwarki zaczną nabierać złotego koloru dodać do słoniny. Smażyć jeszcze ok 20-30 minut. Cebulę drobno posiekać. Po zestawieniu z ognia dodac do smalcu posiekaną cebulę. Gorący smalec przelać do słoików i do każdego słoika wsypać zioła prowansalskie ( 1 łyżeczka ziół na słoik półlitrowy). Słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce do stęgnięcia. Przechowywać w lodówce. Jeśli ktoś lubi to razem z cebula może jeszcze dodać starte na tarce z dużymi oczkami jabłko. Podaweć na pieczywie lekko posolony. Pyszne z kiszonym ogórkiem. Zioła i cebulę koniecznie trzeba dodać na końcu bo w przeciwnym razie mogą się przypalić i smalec nabierze gorzkiego smaku. Smalec można też przelać do innego naczynia, ale moim zdaniem słoiki sa najwygodniejsze. Zamiast ziół prowansalskich dodaję czasami przyprawe do gyrosa. Każdy może też wypróbować inne dodatki np.suszone starte grzyby, majeranek.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Posmarować chlebek takim smalcem i jeszcze ogóreczka kiszonego-SUPER SMAK!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Fajny pomysł.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo lubie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo lubie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszny jest taki smalec własnej roboty
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszny,robię podobny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    często topię smalczyk do chleba:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !