Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jogurtowy z galaretką i owocami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna do smarowania formy 10 dag
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
cukier 6 łyżek
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka wiśniowa 1 sztuka
jagody 1,5 szklanki
jogurt truskawkowy 400 ml
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jogurtowy z galaretką i owocami

Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Margaryną Kasią wysmarować tortownicę i posypać odrobiną bułki tartej. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut. Składniki na masę jogurtową: 1 galaretka truskawkowa 400 g jogurtu truskawkowego Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie połączyć z zimnym jogurtem i dokładnie wymieszać. Składniki na wierzch: 1 ulubiona galaretka (u mnie góra wiśniowa) ulubione owoce (u mnie ok 1,5 szklanki jagód) Galaretkę rozpuścić w 450 ml wody i odstawić do stężenia. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę jogurtową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Następnie nałożyć na masę ulubione owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki i podawać po całkowitym stężeniu galaretki na wierzchu ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak