Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem kakaowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
aromat śmietankowy 4 krople
proszek do pieczenia 2 łyżki
kakao 2 łyżki
margaryna 1 kostka
cukier puder 1 szklanka
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem kakaowym

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.Po upieczeniu biszkopt ostudzić.Przekroić. Krem:1,5 szklanki mleka zagotować a w połówce rozrobić budyń. Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Margarynę dokładnie utrzeć(zmiksować z cukrem pudrem)Dodawać po łyżeczce zimnego budyniu ciągle miksując oraz kakao. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.Wyłożyć krem na biszkopt i rozsmarować.Przykryć wierzch biszkoptu i przycisnąć.Dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak