Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz ukraiński

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 40 dkg
włoszczyzna 20 dkg
woda 1 1/2 litra
ziemniaki 15 dkg
świerze pomidory 40 dkg
Kwas burakowy 1/8 litra
mąka 2 dkg
śmietana 1/8 litra
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
cukier do smaku
ketchup 6 dkg
kapusta włoska 15 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz ukraiński

fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie, ugotować; osolić gdy jest miękka. z połowy buraczków i włoszczyzny ugotować wywar, resztę opłukanych i oczyszczonych buraków pokroić w ciękie paski, ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. pod koniec dodać poszatkowaną kapustę i rozdrobnione w kostkę ziemniaki, pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć. do wywaru dodać mąkę rozmieszaną z 1/8 litra śmietany zagotować. wszystkie składniki połączyć razem i dodać kwas burakowy, czosnek, doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta98 30.04.2011 20:38
super
misia53 08.10.2010 11:11
Często robię taki barszcz , czasami daję bób.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak