Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek Wielkanocny - babka pomarańczowa

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na baranka Wielkanocnego, to nic innego jak przepis na babkę pomarańczową. Przygotujcie piękną, domową dekorację, a jak spełni już swoją rolę - zjedzcie ze smakiem!

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 250 gramów
cukier kryształ 190 gramów
masło 200 gramów
jajko 4 sztuki
pomarańcza duża 0,5 sztuki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder do posypki

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek Wielkanocny - babka pomarańczowa

Baranek to symbol Wielkanocy, dlatego warto go przygotować w formie słodkiego wypieku - babki pomarańczowej. Można go wtedy z dumą postawić na świątecznym stole oraz umieścić w koszyczku z produktami do poświęcenia.

Z tego przepisu na wielkanocnego baranka - babkę pomarańczową dowiemy się:

  • jak wyrobić masę wielkanocnej babki?
  • ile dodać soku pomarańczowego?
  • jak przygotować blachę do pieczenia babki?
  • jak piec babkę pomarańczową?
  • czym udekorować baranka?

1. W misce ucieramy żółtka dodając do nich stopniowo cukier biały. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Lekko schłodzone masło dodajemy do żółtek małą strużką i cały czas miksujemy. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. 

2. Z połowy dużej pomarańczy wyciskamy sok (powinno wyjść około pół szklanki) i wlewamy go do masy. Kroimy też drobno skórkę pomarańczową i wsypujemy.  

3. Blachę smarujemy tłuszczem (do form o nietypowych kształtach polecam tłuszcz w sprayu). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.

4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przekładamy masę do formy i pieczemy około 45 minut. Czas zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche.

5. Po wyjęciu i ostudzeniu wielkanocnego baranka dekorujemy cukrem pudrem.

Poznaj więcej przepisów na pyszne wielkanocne ciasta! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 14.03.2013 11:06
warto zrobić
Margo1 25.10.2012 19:10
piękny:)
Margo1 25.10.2012 19:10
piękny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak