Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wisienka Alicji

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt
mąka 8 łyżek
kakao 2 łyżek
cukier 12 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
margaryna 2 łyżki
wiśnie bez pestek 1 słoik
syrop z wiśni 100 ml
galaretka wiśniowa 2 szt
czereśnie 30 dag
woda 2,5 szkl
śmietanka kremowa 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki
woda 1/2 szkl
perełki sebrne do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Wisienka Alicji

Biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek oraz kakao , a także rozpuszczoną i chłodną margarynę, podzielić ciasto na dwie części, wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

Ubić śmietanę, schłodzoną z 4 łyżkami cukru pudru, wlać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę w pół szklanki wody. Jeden biszkopt dać do foremki na niego wylać ubitą śmietanę, zalać to wiśniami i czereśniami z galaretką, których galaretka jest rozpuszczona na szklance syropu wiśniowego i 2,5 szklanki wody. Na zastygającą galaretkę położyć drugi biszkopt i udekorować go lukrem i perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 25.03.2013 20:15
doskonałe ciasto!
fictor123 13.08.2012 16:54
wygląda bajecznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak