Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JAGODZIANKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
masło 50 gram
mleko 100 ml
żółtko jajek 3 sztuki
drożdże 40 gram
cukier 150 gram
sól 1/2 łyżeczki
jagody 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: JAGODZIANKI

Drożdże pokruszyć, a następnie połączyć z odrobiną cukru, mąki i ¼ szklanki mleka, po czym odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
W kąpieli wodnej ucierać żółtka z połową cukru i solą, aż powstanie masa.
Mąkę połączyć z roztopionym masłem, rozczynem drożdżowym, pozostałym mlekiem i masą jajeczną. Po czym odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jagody posypać pozostałym cukrem i mąką ziemniaczaną, a następnie wymieszać i nakładać w uformowane z ciasta krążki, które następnie zlepić w kulki i ułożyć na blaszce. Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 04.02.2014 10:08
takiej pyszności to ja nie odmówię:)
Iwusia 08.10.2013 23:09
uwielbiam i szkoda, że jagód w tym roku u mnie było tak mało
Ewelina38 02.08.2013 09:46
uwielbiam je, jem prawie codziennie i jeszcze mi się nie znudziły :)
ben-ka 01.07.2013 09:54
przepis na czasie,jagódki już są:)
Krystyna32 16.05.2013 19:31
bardzo lubię
Ada-Gaba 09.10.2012 12:31
bardzo lubię
IKrakowianka 02.10.2012 20:54
uwielbiam :)
Kaja35 01.09.2012 08:04
super
Kaja35 01.09.2012 08:04
super
Katarzyna59 21.08.2012 20:13
smaczne
iknkirke 04.08.2012 10:35
bardzo dobre
zuzanna_z 02.07.2012 11:36
pyszne
traktorek 25.06.2012 17:59
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak