Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczek Marlenki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 400-450 gram
cukier waniliowy 1-2 opakowania
jajko 8 sztuk
masło 250 g 250 gram
budyń śmietankowy 2 opakowania
kremówka 1 szklanka
bakalie
Na ciasto:
mąka pszenna 250 gram
mąka krupczatka 200 gram
puder 100-120 gram
masło 250 gram
żółtko jajek 4 sztuki
kakao 2 łyżki
smietana 18% 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
twaróg 1,5 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek Marlenki

Kroki postępowania

1
Ciasto: Z podanych składników (lista nad oznaczeniem -na ciasto)w wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Do 1 dodać kakao. Wyrobić. Zawinąć. Ciasto jasne odstawić do lodówki, brązowe- do zamrażarki.
Krok 1 - Serniczek Marlenki foto
2
Przygotowanie sera:Wszystkie składniki powinny mieć w miarę możliwości taką samą temperaturę. Warto przed przygotowaniem wyjąć ok.1 godz. wcześniej z lodówki. Twaróg -przemielić (2-3 krotnie, lub użyć gotowego mielonego). Przełożyć do robota (czy też do misy i ucierać mikserem) dodać do niego 1 kostkę masła i dalej ucierać. W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Dodać do masy serowej i chwilę miksować. Do masy dodać resztę składników: budynie cukier wanilinowy. Zmiksować.
Kremówkę ubić. Tak samo postąpić z białkami. Ubitą śmietanę oraz białka, delikatnie wmieszać do masy serowej. Można dodać ulubione bakalie.
Krok 2 - Serniczek Marlenki foto
3
Formę (dużą prostokątną / kwadratową ) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jasne wyjąć z lodówki i rozwałkować. Delikatnie przenieść do brytfanny. Wylać masę serową i wyrównać. Ciasto brązowe wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tartce- równomiernie pokrywając powierzchnię ciasta.
Piec w temperaturze 170ºC około 60-70 minut. Studzić przy delikatnie uchylonym piekarniku. Można odstawić po przestudzeniu do lodówki.
Krok 3 - Serniczek Marlenki foto
4
Talerz polałam delikatnie miodem z mniszka.
Krok 4 - Serniczek Marlenki foto
5
Do herbatki smakuje wybornie:)))
Krok 5 - Serniczek Marlenki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 19.06.2016 22:48
Smacznie i ładnie
Ewa104 26.04.2013 09:26
Zgrabniutki i pysznie wygląda.
Renata22 15.11.2012 22:23
prezentuje się puszyście i smacznie ;)
smerfetka79 03.07.2012 13:58
zachęcam do zrobieniea
safcia 03.07.2012 12:12
przepyszny z wyglądu aż nabrałam ochoty na serniczek mniam mniam
Ania67 29.06.2012 20:29
wygląda smakowicie
bartek8585 28.05.2012 00:24
Uwielbiam serniki:) Świetnie wygląda
fijolek91 26.05.2012 20:50
pycha:)
pioge7 26.05.2012 17:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak