Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś wędzony 200 g
japoński sos sojowy 10 g
ryż do sushi 2 torebki
mata bambusowa
pałeczki drewniane
ogórek świeży 1 szt
wasabi 2,5 (pasta)
nori 5 g
ocet ryżowy 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi

Kroki postępowania

1
Ryż w torebkach włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować , 20 minut na wolnym ogniu.
Wyjąć ryż, ostudzić, rozciąć torebki, wysypać ryż do miseczki.
Do ostudzonego ryżu dodać ocet ryżowy, dobrze wymieszać.
Krok 1 - Sushi foto
2
Przygotować deskę bambusową, ułożyć na niej listek sushi nori.
Krok 2 - Sushi foto
3
Ogórka obrać, pokroić w cienkie paski, łososia też pokroić w paski.
Ręce zwilżyć w zimnej wodzie, układać warstwę ryżu na 2/3 powierzchni listka.
Na ryżu układamy paski ogórka i łososia wędzonego.
Krok 3 - Sushi foto
4
Posmarować krawędź listka pastą wasabi.
Przy pomocy maty bambusowej,zwijać w rulon sushi, dobrze dociskać palcami.
Krok 4 - Sushi foto
5
Gotowy wałeczek,kroimy na kawałki.
Krok 5 - Sushi foto
6
Podawać sushi z sosem sojowym i pastą wasabi do namaczania.
Krok 6 - Sushi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak