Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle faszerowane mięsem mielonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron (duże muszle) 40 dag
śmietana 30% 2 szklanki
mielone mięso drobiowe 0,5 kg
szczypiorek 1 pęczek
szynka 15 dag
boczek 15 dag
oliwa 3 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
oregano do smaku
bazylia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle faszerowane mięsem mielonym

Makaron wrzucamy do posolonego wrzątku z dodatkiem oliwy. Gotujemy ok. 7 min. Muszle wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą. Osączamy i odstawiamy do wystudzenia.Szczypiorek siekamy ale niezbyt drobno. Szynkę i boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy razem ze szczypiorkiem do mięsa mielonego. Dolewamy pół szklanki śmietany i doprawiamy według uznania. Dokładnie mieszamy a następnie wypełniamy muszle. Następnie ustawiamy je w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym. Polewamy delikatnie doprawioną resztą śmietany, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 18.06.2012 09:44
uwielbiam takie
ewka1978 26.05.2012 04:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak