Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 5 kg
czosnek duża główka
koncentrat pomidorowy 200 ml
cukier do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
bazylia 2 pęczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią

Pomidory pokroić wycinając gniazda nasienne - wrzucić do szerokiego rondla i dusić w soku własnym, aż się rozgotują, a masa zredukuje o połowę.
Dodać koncentrat pomidorowy, dokłądnie wymieszać.
Wprost do sosu wycisnąć czosnek i dodać soli i cukru do smaku.
Zagotować, stale mieszając.
Kiedy sos ma odpowiednią gęstość - dodać posiekaną bazylię.
Gorący sos przekąłdać do słoików i pasteryzować 20-35 minut, w zależności od wielkości słoika.

Podawać do makaronów, jako sos do pizzy, jako dodatek do innych sosów i potraw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 30.04.2014 07:31
świetny przepis
eagle 04.06.2012 20:43
pyszny
Rafał10 27.05.2012 15:28
świetny do ziemniaków czy ryżu
Habibi 26.05.2012 00:10
Zapraszam do przeglądania moich przepisów. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak