Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z bakłażana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa
parmezan starty 100-120 g
żółtko jajek 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 150-200 g
sól
pieprz
oregano 1 łyżeczka
czosnek 3-4 ząbki
bazylia 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sos pomidorowy
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z bakłażana

Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na połowę, posmarować oliwą, ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec 30 minut w temperaturze 180*C.
Upieczone wyjąć, ostudzić i oddzielić miąższ od skórki - najprościej wydłubać miąższ łyżką.
Posiekać drobno i wycisnąć na sicie nadmiar soku.
Do bakłażana dodać żółtka, wyciśnięty czosnek, ser, bułkę tartą, zioła i przyprawy.
Masę wyrobić dlonią, aż skaldniki utworzą jednolitą masę.
Formować kulki wielkości małej mandarynki i usmażyć na rumiano.
Zalać sosem pomidorowym i poddusić chwilę.

Podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 15.06.2012 09:48
Pyszne i pomysłowe :)
eagle 04.06.2012 20:42
interesujący przepis.
lee-aa 27.05.2012 20:35
super ;)
Habibi 26.05.2012 00:10
Zapraszam do przeglądania moich przepisów. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak