Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini szarlotki na orzechowym cieście

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier puder 1 garść
orzechy zmielone 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżka
jabłka 2 szt
cukier 1 łyżek
cynamon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini szarlotki na orzechowym cieście

Orzechy mielimy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy i cukier puder.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

Mieszamy je z łyżką cukru.

Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta.

Nakładamy jabłka i posypujemy je obficie przyprawą do dań słodkich.

Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.

Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 03.09.2012 12:12
Ale pyszotki :)
anna186 13.06.2012 18:40
fajne
Russkaya 09.06.2012 22:46
Piękne są. I wiem, że kiedyś je zrobię :)
iziona 26.05.2012 06:52
Urocze:)
wojtek5 25.05.2012 22:53
az sie chce goracej szarlotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak