Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą i galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 2 niepełne szklanki
olej 8 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą i galaretką

Masa:
3/4 kostki margaryny Kasi lub Palmy
6 łyżek cukru pudru
1/2 kieliszka spirytusu
Dodatkowo:
3 galaterki pomarańczowe
1 puszka ananasów
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać stopniowo żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkiem strumykiem wlać olej, dodać mąkę oraz ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wlać na wyłożoną papierem brytfannę. Piec 50 minut w temp. 175 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na pół. Masa: Margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Wlać alkohol i wymieszać. Galaterki rozpuścić w 1 litrze wody. Ananasy odsączyć z zalewy. Przekroić wzdłuż na pół, aby powstały cieniutkie plastry. Na połowie biszkoptu rozsmarować masę, przykryć drugim ciastem. Ułożyć na cieście owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do zastygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marko 10.06.2012 11:17
świetny
motyl 09.06.2012 16:17
szybkie i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak