Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek marcepanowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa marcepanowa 1,5 kg.
margaryna 2,5 kost.
jajko 14 szt.
mąka 2 szkl.
cukier puder 5 łyżek
żółtko jajek 2 szt.
marmolada
owoce
białko 3 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek marcepanowy

2 kostki margaryny utrzeć dodając po kawałku marcepana(1kg.) wbić 14 jaj i utrzeć jak masa będzie gładka dodać 3/4szkl.mąki utrzeć i wyłożyć ciasto na prostokątną blachę wstawić do piekarnika na 170st.i upiec ok.10min.pokroić na 6 porcji,z pozostałej mąki,margaryny,cukru i żółtek zagnieść kruche ciasto upiec je w tej samej blasze co pierwsze ciasto w temp.180st.ok.10min.i podzielić na 6 porcji marmoladą posmarować kruchy spód na nim układać blat marcepanowy,pozostałą masę marcepanową zagnieść z białkami wkładać do szprycy i ozdabiać brzegi mazurka i wstawić do piekarnika na 180st.ok.10min.aby się zrumieniły wystudzić układać umyte i pokrojone owoce świeże bądź z kompotu i zalać tężejącą galaretką cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 14.01.2013 08:04
pyszny, lubię marcepanowe smaki
Wafelek2601 03.11.2012 09:41
Extra
Motorek 11.07.2012 12:35
super
Angelika10 11.07.2012 07:43
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak