Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka drożdżowa z białek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg.
mleko 1/2 l.
drożdże 6 dkg.
cukier 1/2 szkl.
margaryna 3/4 kost.
migdały garść
białko 8 szt.
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: babka drożdżowa z białek

do miski przesiać 1/4 kg.mąki wlać letnie mleko dodać drożdże wymieszać i odstawić do wyrośnięcia,gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałą mąkę,pianę z białek sól i migdały,zagnieść ciasto stopniowo wlewać roztopioną margarynę i wyrabiać ciasto najlepiej dłonią jak zacznie odklejać się od dłoni podzielić je na dwie części włożyć do foremek ii odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce po wyrośnięciu upiec w temp.180st.ok.godzinę,po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.06.2012 08:46
Polecam - jest pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak