Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ocet kminkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kminek Prymat 2 łyżki
ocet winny 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Ocet kminkowy

Nasiona kminku utłuc w moździerzu i przesypać do słoika.
Zakręcić, enegricznie potrzepać słoikiem i odstawić na 10 dni w ciepłe, najlepiej nasłonecznione, miejsce, aby się zmacerowało.
Po tym czasie odcedzić powstały macerat kminkowy i przelać do szczelnej butelki.

Octu używać przede wszystkim do dań z kapusty - zarówno surowej, duszonej jak i kiszonej.
Wzbogaca dania kminkowym aromatem, a jednocześnie je zakwasza - świetny zwłaszcza do surówek.
Sprawdza się także, jako składnik marynat.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.05.2012 00:08
Zapraszam do przeglądania moich przepisów. *** Z pewnością każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak